2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Molnár Gusztáv: nem is lehettem volna nem ellenzéki

5 . február . 2019
Készítette: Tóth Helga, Ivácson András Áron

Az Erdélyi életutak portréfilm-sorozat harmadik részében Molnár Gusztávval (filozófus, politológus, geopolitikai szakember, szerkesztő) beszélgettünk, aki paraszt-polgári családba született, és ez elmondása szerint erősen meghatározta az ideológiáját.

Nagyváradon érettségizett 1966-ban, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen történelem-filozófia szakos diplomát szerzett 1971-ben. Pályáját a Kriterion Könyvkiadó bukaresti szerkesztőjeként kezdte. 1987. február 7-én lakásán házkutatást tartottak. Kéziratokat, könyveket koboztak el tőle, majd eltávolították munkahelyéről. Az üldöztetések elől 1988 tavaszán Magyarországra távozott, ahol a romániai Limes-körben végzett munka folytatásaként elindította a Limes című közép- és kelet-európai figyelőt. A budapesti Magyar Napló Európa-rovatának szerkesztője, a Dunatáj Intézet megbízott vezetője. 1991–2003 között a budapesti Teleki László Alapítvány főmunkatársa. 2006-tól a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem docense.

Bretter György tanítványa, Az elmélet küszöbén című Forrás-kötetében Pascal- és Kafka-tanulmányok mellett óvatos vitába bocsátkozik mesterével. Az ő válogatásában jelent meg Bretter György gazdag filozófiai hagyatéka. Egymást követik filozófiai és politikai fejtegetései a Szövegek és körülmények (1974) című kötetben, illetve a Korunk hasábjain, ahol A kollíziós társadalommodell (1976/2) cím alatt értekezik. Munkatársa a kolozsvári Fellegvárnak (1978), A Hétben Gaál Gábor vagy Spectator? cím alatt száll vitába (1981/52), szerepel a Bábel tornyán című Echinox-válogatásban (1983). Az Alternatívák könyve négy kötetének (2007, 2014, 2018) szerzője, a negyedik rész a tavalyi év november 27-én jelent meg.

A videó a Médiatanács támogatásával készült a Magyar Média Mecenatúra program keretében.


LEGFRISSEBB

Erdélyi életutak

Csatornák