2023. október 4. szerdaFerenc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Ágoston Hugó: minden érdekelt az ég világán

7 . március . 2019
Készítette: Tóth Helga, Kicsid Attila

Az idén hetvenöt éves újságíró ragaszkodását Erdélyhez, erdélyiségéhez meghatározta, hogy A Hét szerkesztőjeként életének több mint felét a román fővárosban élte le. (A lap jövőre lenne ötvenéves.)

Elsősorban ismeretterjesztőnek vallja magát, munkája fő hozadékának tartja, hogy kollégái és munkatársai körében barátokat szerezhetett.

Úgy véli, hogy miközben az erdélyi tudományosság tekintélyét emeli az innen indult, külföldön tevékenykedő rengeteg tehetséges kutató, az ismeretterjesztés állapota aggasztóvá vált, az áltudományok térhódítása pedig botrányos.

Mint Bukarestről szóló könyvének egyik előszóírója megjegyezte, Ágoston Hugó anekdotázó kedve, humora, iróniája a túlélés eszköze. Magáról három dolgot tart fontosnak elmondani: a történelem többször sorsfordítóan beleszólt az életébe (lásd Augusztusaim című írását); csak olyan lapoknál dolgozott, amelyeknek alapításában aktívan részt vett; végül hogy ideiglenes lakóhelye három főváros – Bukarest, Marosvásárhely, Budapest – háromszöge, a végső pedig Bolyai János sírhelyétől ötven méterre található.


LEGFRISSEBB

Erdélyi életutak

Csatornák