2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Erdélyi közösségek, elfelejtett történetek: a gyergyószentmiklósi örmények

2021 . október . 17
Készítette: Csata Orsolya, Csiszér Árpád

Közel négyszáz év elteltével is büszkék az örmény gyökerekre azok a gyergyószentmiklósiak, akik tudják, hogy valamelyik távoli ősük vagy közeli hozzátartozójuk örmény volt. Mikor is telepedtek le az örmények Gyergyóban, és hányan lehetnek ma az ők leszármazottjaik? Mit tartanak kezükben a vörös köpönyegesek? Hogyan maradnak meg egy nemzet gyökerei távol az őshazától, elveszítve az anyanyelvet? Mindezeket a kérdéseket feltettük Gyergyószentmiklóson, és választ is kaptunk helyi történésztől, örmény plébánostól, a temető és múzeum gondozójától.

Mert minden apró emléket gondosan ápolnak a városban: a temetőt úgy gondozzák, hogy az innen elszármazottak hazaérkezve könnyűszerrel rálelhessenek felmenőik nyughelyére. A ma itt élő örmény gyökerűek többsége sosem járt az őshazában, nem ismeri az örmény nyelvet, de kórus énekli az örmény himnuszt, többen a Miatyánkot is tudják örményül. Őrzik a különleges gasztronómiájukat, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy a híres ángádzsáburral vagy a dalauzival kínálják meg az idelátogatót.

Erdély egyik legnagyobb lélekszámú örmény közössége található Gyergyószentmiklóson. És vannak olyan legek, amelyek csak itt találhatók meg: az örmény templom itt a legdíszesebb, itt működik örmény kórus, itt vannak csak vörös köpönyegesek... A sokszínűség megőrzése, a hagyományápolás tehát nagyon tudatos, konkrét célokkal dolgoznak mindazok, akik azt szeretnék, hogy ne csak történelemkönyvbe zárt adatok maradjanak a gyergyószentmiklósi örmények, hanem egy természetes kulturális sokszínűségre támaszkodó közösség élje itt mindennapjait.

A filmek megvalósítását az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta. / "Diversitate în unitate - filme documentare despre minoritățile etnice din România" realizat cu sprijinul financiar al Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Relații Interetnice.


LEGFRISSEBB

Erdélyi közösségek

Csatornák