2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Nagysármási zsidók - egy közösség kiirtása

2021 . október . 31
Készítette: Tóth Helga, Kovács Szabolcs, Vig Emese

1944. szeptember 16-án és 17-án Pusztakamaráson végeztek ki 126 nagysármási zsidót, akik közül a legfiatalabb egy egyéves csecsemő volt, a legidősebb pedig 83 éves.

A történelem nehéz témái sokszor nem részesülnek megfelelő figyelemben, mivel bizonyos események érzékenyen érinthetnek sokakat. Kovács Szabolcs csíkszeredai történész ennek ellenére bátran és határozottan nyúlt a Maros megyei Nagysármáson élt zsidók kivégzésének történetéhez, kötetet írt az események részleteiről, hátteréről. A kivégzések, gyilkosságok nem csak a még élő szemtanúk emlékezetében élnek, hanem szinte a kollektív tudattalan részeivé váltak, a település lakói – elsősorban a magyar közösség – úgy érzik, hogy az eseményeket nem lehet elfelejteni, életük részévé váltak.

Kovács Szabolcs a második világháborús trauma feldolgozását is szerette volna elindítani, amikor megírta a nagysármási események „krónikáját”. A nagysármási zsidók meggyilkolása (1944. szeptember 16–17.) – Magyarok, románok és zsidók a magyar katonai megszállás időszakában című könyv online, ingyenesen letölthető e-könyv formában jelent meg a Clio Kötetek 4. kiadványaként. A kutatás kezdetét hatalmas iratanyag jelentette, melyet a CNSAS (Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács) levéltárában digitalizált, illetve fényképezett be az amerikai United States Holocaust Memorial Museum két munkatársa. A nagy mennyiségű, rendezetlen, „ömlesztett” iratanyag a nagysármási tömeggyilkosság ügyében zajlott perekhez kapcsolódott.

Bár a feladat nem tűnt egyszerűnek, Kovács Szabolcs izgalmas kihívásként tekintett rá. A történész szerint ezek az atrocitások alig vannak feldolgozva a szakirodalomban, ha esetleg írtak róluk, akkor többnyire politikai felhanggal történt, főként az 1990-es időszak előtt a magyar közösség megbélyegzését szolgálta. Kovács Szabolcs ezúttal a helyszínen igyekezett utánajárni annak, hogy a közösségben hogyan él tovább a nagysármási zsidók elpusztításának a története.

A filmek megvalósítását az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta. / "Diversitate în unitate - filme documentare despre minoritățile etnice din România" realizat cu sprijinul financiar al Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Relații Interetnice.

A Gidó Attila történésszel készített interjút a kolozsvári Muzeonban rögzítettük.


LEGFRISSEBB

Erdélyi közösségek

Csatornák