2023. október 4. szerdaFerenc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Az ismerős, de ismeretlen nyárádmenti roma közösségek

2021 . november . 11
Készítette: Gödri Attila, Barabási Ede, Horváth-Kovács Szilárd

Az erdélyi közösségek között alighanem az egyik legellentmondásosabb helyzetben a nyárádmenti magyar ajkú roma közösség van: a sokféle sztereotípián keresztül mindenki halott róluk, amikor a hagyományos viseletben megjelennek, bárki felismeri őket. Másrészt viszont nagyon keveset tudunk róluk, a közösségeikről, a kultúrájukról, szokásaikról.

Riportunkban felkerestük egyik felső-nyárádmenti község vezetőjét, illetve egy roma vállalkozót, akiknek segítségével némi bepillantást nyerünk a roma közösség integrációjának folyamatába. A nyárádmenti roma közösségek történelmi és társadalmi hátterét Moca Rudolf segített felvázolni, aki roma rádiószerkesztőként és kulturális aktivistaként éveken keresztül látogatta és kutatta a nyárádmenti roma közösségeket. Kisfilmünkben szerettük volna megszólaltatni és bemutatni a térség hagyományőrző roma közösségeinek mindennapjait is, de sajnos a világjárvány miatt ezúttal ez meghiúsult.

A filmek megvalósítását az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta. / "Diversitate în unitate - filme documentare despre minoritățile etnice din România" realizat cu sprijinul financiar al Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Relații Interetnice.


LEGFRISSEBB

Erdélyi közösségek

Csatornák