2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Levegőt! - József Attilával készültünk a Magyar Költészet Napjára

2021 . április . 11
Készítette: Tóth Helga, Transindex

Nem újítottunk nagyot, József Attila-verset választottunk idén a magyar költészet napjára. A Levegőt! egy olyan vers, amelyet nem kellett sokat magyarázni azoknak, akiket felkértünk versmondásra, mert egyből megértették, és amint látszik az összeállításban, ösztönösen mindenki a megfelelő szóra helyezte a hangsúlyt.

Alapvető elképzelésünk az volt, hogy a kilenc versszakot kilenc különböző foglalkozású ember mondja el: tanárú, újságíró, civil aktivista, sőt fiatal erdélyi youtuber is. A felkértek között volt politikus, egyházfő és orvos is, akiket azért válogattunk be, mert fontosnak éreztük volna jelenlétüket egy ilyen közös versmondásban. De amint az lenni szokott, nem mindenki vállalta, vállalhatta a felkérést. Helyettük színészek léptek a képbe, azonban az összeállítás ugyanúgy él, mintha az általunk megkeresett személyek is benne volnának.

Érdekességképpen még csak annyit mondanánk el József Attila e nagy versének recens utóéletéről, hogy volt már tárgya költészet-napi akcióművészetnek: pár évvel ezelőtt Orbán Viktor lakása elé, a Cinege utca járdájára rajzolták fel.

Mi csak mondjuk együtt és mások segítségével, József Attila szavaival, hogy a szabadság az, amiről nem mondhat le senki. Ünnepeljék velünk és versmondóinkkal a Magyar Költészet Napját!


LEGFRISSEBB

Transindex mozgóképek

Csatornák