2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Tamás Gáspár Miklós: Szabadság nincs, igazságtalanság van, mégsem lépünk fel ellene

2021 . július . 22
Készítette: Tóth Helga, Transindex

Tamás Gáspár Miklós kolozsvári filozófusnak 1999 után az idén jelent meg egy tanulmány- és esszékötete magyarul, Antitézis címmel, Sipos Balázs fordításában és szerkesztésében. A Transindex könyvesték alkalmakor a kötet immár a harmadik kiadásnál tartott. Az 1978-ban Romániából elüldözött gondolkodóval a Tranzit Házban szervezett rendezvényen Gyöngyösi Csilla és Horváth-Kovács Szilárd beszélgetett.

A beszélgetés első részében Tamás Gáspár Miklós szülővárosához való ellentmondásos viszonyáról mesélt, a tőle megszokott láttató plaszticitással, empatikus szellemességgel, de nem kímélte a közönséget a metszően ironikus reflexiótól: itt van Kolozsváron, tehát „minden rendben”. Bár a románul (és számos más nyelven) több elméleti szöveget magába foglaló kötete jelent meg időközben, de végül magyarul is megjelent, tehát „minden rendben”… Komolyabbra fordítva a szót beszámolt arról, hogy a filozófia egyik eredendő és mindenkori intuíciója éppen az, hogy a valósággal valami még sincs minden teljesen rendben. Arról is hogy ez ma is igaz, hiszen a politikai berendezkedések nem teljesítik az igazságosság, az egyenlőség, és a szabadság felé tett ígéreteit.

Hiszen tapasztalható a temérdek igazságtalanság, az etnikai, nemzetiségi, nemi, vallási, kulturális stb. különbségtétel, és ma sem valósulhat meg a szabadság. Szó esett az Antitézis radikálisabb állításairól, például, hogy a szocialista forradalom – amit a baloldal jövőként szokott vizionálni – az valójában már történelem, vagy arról, hogy amit sokan marxista törekvésként azonosítanak, az egyféle rousseau-i álláspont. A beszélgetés során felmerült a görög filozófiai és keresztény teológiai törekvések kérdése is, amely felett mindenkor a római jog – a magántulajdon – győzedelmeskedett.

Tamás Gáspár Miklós felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a ma élő emberiségnek minden eszköze, hatalma megvan arra, hogy megmentse önmagát a pusztulástól, mégis, valamiért ez elmarad. Sőt, folyamatosan minden egyre rosszabb lesz. A beszélgetésből az is kiderült, hogy miért, illetve hogy mit lehet és kellene tegyünk ez ellen.


LEGFRISSEBB

Transindex könyvesték

Csatornák