2024. március 2. szombatLujza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
tv.transindex.ro

Az alföldi mócok

2021 . november . 14
Készítette: Tóth Helga, Vig Emese

Az első világháború után a román királyság az ország egységesítésének jegyében a nyugati határokon telepes falvakat hozott létre, hogy az etnikai arányokon tudjon módosítani. Így kerültek Nagykároly mellé a teljesen magyar és sváb környezetbe a Gyalui-havasokból származó mócok.

Azonban alig építették fel házaikat, és alig tanulták meg szomszédaiktól a föld művelésének fortélyait Észak-Erdély visszacsatolásakor el kellett hagyniuk új otthonukat. 1944-ben, amikor visszatértek, a házaknak csak hűlt helyét találták, semmi nem emlékeztetett arra, hogy pár évvel előtte ott laktak. Ekkor úgy döntöttek, hogy a félig lebombázott Degenfeld-kastélyból építik vissza a telepet. Răzvan Roșu történész szerint Újmárnán minden háznak az alapjában van legalább néhány tégla az egykori kastélyból. Annak ellenére, hogy most már az alföldi mócok is inkább külföldön keresik a megélhetést, a falu még mindig él, és a hagyományaikat tekintve még mindig Avram Iancu és a havasi román hagyományok tisztelete jellemzi őket, semmint az alföldi népek szokásvilága.

A filmek megvalósítását az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta. / "Diversitate în unitate - filme documentare despre minoritățile etnice din România" realizat cu sprijinul financiar al Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Relații Interetnice.


LEGFRISSEBB

Erdélyi közösségek

Csatornák